Maukkaat herkut houkuttelevat lähiruuan ystäviä sadonkorjuumarkkinoille

Nyt on se aika vuodesta kun satoa korjataan, ja monet lähellä kasvatetut…

Nyt on se aika vuodesta kun satoa korjataan, ja monet lähellä kasvatetut ja valmistetut herkut nostetaan myyntikojujen pöydille. Sadonkorjuumarkkinoilta löytyy suuri valikoima  tuoreita vihanneksia, hedelmiä, hilloja, juureen leivottua leipää ja vaikkapa mangaliza-possua. Valmiina annoksina myydään mm. kalahampurilaisia, kala- ja zucchinikeittoa, mangalizaa ja kuhaa.

Sadonkorjuumarkkinoista vastaavat Stella Törnroth ja Jonas Bergström neuvovat lähiruoan ystäviä ottamaan kylmälaukut mukaan.

– Täältä löytyy paljon kotiin vietävää, joten moni ottaa kylmälaukut mukaan. Esimekriksi ekologisesti tuotettua mangaliza-possua, eli unkarin villasikaa, ei löydykään ihan kaikkialta. 

Paikalla on noin 24 myyjää ja valikoima on laajuteensa lisäksi varsin laadukas. Useamman tuottajan hillot ovat sijoittuneet kärkisijoille artesaaniruuan SM-kisoissa.

Törnroth ei itse tahdo kertoa, millä tuotteilla hän täyttää korinsa.

– Kaikki kiinnostaa, kun tietää että raaka-aineet tulevat Kemiönsaarelta tai sen lähiseuduilta.

Lopuksi hän vinkkaa, että markkinoilla järjestetään asiakaskysely, jonka osallistujien kesken arvotaan reilun kokoinen sadonkorjuukori.

Asiakaskyselyyn osallistujien kesken arvotaan sadonkorjuukori.

Lähipuodin kojussa myydään palkittuja hilloja

Kemiöläistä Lähipuotia miehensä kanssa pyörittävä Sabina Ekholm kertoo, että heidän puodissa myydään hilloja, mehuja ja hunajaa. Mukana on artesaaniruuan SM-kisoissa palkittuja hilloja. Ekholmin mukaan kilapilujuryn lisäksi myös asiakkaat ovat mieltyneet niihin.

– Kaukaisin asiakkaamme asuu Los Angelesissa, ja hänelle on juuri lähtemässä uusi mansikkahillolähetys, Ekholm sanoo hymyillen.

Lähipuodin hillot ovat pärjänneet hyvin artesaaniruuan SM -kisoissa.

Juuriherkku leipoo hapanjuurella kohottamalla

Vuokko Nuorteva Juuriherkusta on intohimoinen hapanjuurella leipoja. 

–Ihan kaikenlaisia pullia ja leipiä voi leipoa juureen, vaikkapa esimerkiksi kanelipulliakin. Hapanjuurella kohotetut pullat ovat maukkaita ja hyvin säilyviä, hän kertoo.

Nuortevan uunissa paistuvat myös pikkuleivät, ikivanhaan juureen leivotut ruisleivät, kukot ja esimerkiksi saaristolaisleipä. Hän ei vielä paljasta, mitä markkinoilla tullaan myymään. Monilla tuotteilla on varsin runolliset nimet, vai miltä kuulostavat ”Merimiehen morsian” tai Kipparin suukko”?

Nyhemin pientilalla viljellään puhdasta ruokaa

Nyhemin pientilan punaisena lankana on raaka-aineet, jotka on kasvatettu ilman keinotekoisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita. Sadonkorjuumarkkinoilla Nyhemiläisillä on sekä vihanneksia että yrttejä, ja erikoisuutena myös thaimaalaisia lajikkeita.

– Ulkomaisista lajikkeista meillä on todennäköisesti myynnissä ainakin thaichiliä ja erilaisia aasialaisia yrttejä, tilaa yhdessä kihlattunsa kanssa pyörittävä Markus Gunn sanoo.

Myyjälista 

Kiinnostaako jokin tietty tuote? Sadonkrjuumarkkinoiden myyjät löytyvät tämän linkin takaa.