Medeltid, Dalsbruk, Kimitoön… den sköna stämningen lockar

Den som besöker September Open på lördag kan gå på medeltida skärgårdsmarknad, skördemarknad, de lokala företagarnas Expo och September Open Kids på…

September Open välkomnar dig på lördag!

Gratisevenemanget September Open drar besökare till Dalsbruk med ännu mer barnprogram, större skördemarknad och naturligtvis: medeltid och Rohan Tallits tornerspel. 

Den som besöker September Open på lördag kan gå på medeltida skärgårdsmarknad, skördemarknad, de lokala företagarnas Expo och September Open Kids på en och samma gång. Evenemangen ligger tätt packade i bykärnan runt den gamla bruksortens fiskarhamn och de historiska kolugnarna, vilket bidrar till den sköna stämningen som råder över hela området. 

Rohan Tallit September Open
Rohan Tallits tornerspel bjuder på dramatik och spänning.

Medeltida skärgårdsmarknad

På slagfältet styr Rohan Stables riddare mot varandra med lansarna höjda. Det medeltidsspecialiserade stallet framför ett 50 minuter långt nummer som innehåller äkta tornerspel och en hel del dramatiska inslag. För den historieintresserade ger skådespelet en verklighetstrogen bild av hur ett tornerspel tedde sig under Johan III:s tid: rustningarna, vapnen och annan rekvisita finns där, men i lika hög grad även dofterna, ljuden och atmosfären.
 – Det är som att bli kastad 400 år tillbaka i tiden, funderar September Opens koordinator, turismchef Benjamin Donner.

Barnprogram i September Open Kids och på medeltidsmarknaden

Både medeltidsmarknaden och nykomlingen September Open Kids ordnar program och aktiviteter för barnen. Kids äger rum i Bruksparken, alldeles bredvid Expon. Barnen i parken kan bland annat åka vikingaskepp, rida ponny och delta i dans och olika promenader.

Skördemarknad

Skördemarknaden är större än förut, med en god bit över 20 försäljare. Närodlat och ekologiskt finns att köpa både i form av färska råvaror och som färdiga produkter. En av årets specialiteter är Vestlax Mellangårds mangaliza-griskött, det vill säga kött från lokalt uppfött ungerskt ullsvin.

Skördemarknad September Open
Skördemarknaden har vuxit till sig.

Expo

På Expon går det att bekanta sig med lokala produkter och tjänster. Till exempel kan båtägare göra bra vinterförvaringsdealar här, eller varför inte köpa en sprillans ny båt. Vid Expons scen ordnas allsång i två repriser tillsammans med Dalsbruks Dragspelsklubb. Kimitoöns eget big band, Kimito Island Big Band, ger en gratiskonsert med många, fina jazzklassiker mitt på dagen. 

Havet värmer

Donner berättar att evenemanget ursprungligen startades för att förlänga fritidsboende- och turistsäsongen. Att det finns liv i skärgården efter skolstart är i och med händelsens popularitet bevisat, menar han.

– Såhär års är det fortfarande varmt vid havet och det är fullt möjligt att njuta av ännu en tur ut till skären innan höstmörkret faller på. Många stadsbor har upptäckt September Open, speciellt folk som söker något extra: sådant som inte finns i stan och som passar hela familjen. 

September Open hade ca 7 000 besökare i fjol. Över 80 försäljare deltar i marknaderna.