Många delikatesser lockar närmatsvänner till skördemarknaden

Just nu är det skördetider, och många fina delikatesser finner sin väg till den största September Open-skördemarknaden hittills. I bodarna säljs ett brett urval grönsaker, frukter…
Skördemarknad under September Open

Just nu är det skördetider, och många fina delikatesser finner sin väg till den största September Open-skördemarknaden hittills. I bodarna säljs ett brett urval grönsaker, frukter, sylter, bröd och mer ovanliga råvaror som mangaliza-griskött. Bland de färdiga rätterna finns fiskhamburgare, fisk- och zucchinisoppa, samt delikata kompositioner med mangaliza och gös.

Stella Törnroth och Jonas Bergström, som svarar för skördemarknadens arrangemang råder besökarna att ta med sig kylväskan.

– Här finns så mycket man vill ta med sig hem att många tar en kylväska med sig. Till exempel ekologiskt producerat mangaliza-kött, det vill säga kött av ungerskt ullsvin, är i allmänhet inte så lätt att få tag på.

–Ungefär 24 försäljare är på plats och utbudet är inte bara brett utan håller hög kvalitet också. Flera av sylterna som säljs har placerat sig högt i mathantverks-FM.

Törnroth avslöjar inte vad hon själv kommer att fylla sin korg med.

– Alla produkter intresserar mig, när jag vet att råvarorna kommer från Kimitoön med omnejd.

Slutligen tipsar hon om att det på marknaden ordnas en kundenkät, vars deltagare är med i utlottningen av en präktig skördekorg.

De som deltar i enkäten kan vinna en skördekorg

Närboden säljer prisbelönt sylt

Sabina Ekholm, som tillsammans med sin man Torsten drar Närboden i Kimito berättar att de kommer att ha sylter, safter och honung i sin marknadsbod. Bland sylterna finns sådana sorter som placerat sig på topp i mathantverks-FM. Enligt Sabina är det inte bara tävlingsjuryn som fattat tycke för sylterna, utan lyckligtvis även kunderna.

– Vår mest långväga kund som bor i Los Angeles ska snart få sin andra syltlåda skickad till sig. Han vill allra helst ha jordgybbssylt, berättar hon med ett leende.

Närbodens sylter har klarat sig bra i mathantverks-FM.

Surdegsprodukter är Juuriherkkus passion

Vuokko Nuorteva från Juuriherkku är en passionerad surdegsbakare. 

–Alla slags bullar och bröd går faktiskt att baka med hjälp av degrot, till exempel kanelbullar. 

Hon säger att bullar som bakats med degrot är goda och håller sig väl.

I Nuortevas ugn gräddas även bland annat småbröd, rågbröd, ”kukko” och skärgårdslimpor. Vad som finns att köpa på marknaden avslöjar hon inte ännu.

Många av hennes produkter har finska, lyriska namn, som översatta till svenska kunde heta ”Sjömannens fästmö”,  ”Skepparens kyss” med mera. 

Nyhems småbruk odlar ren mat

Den röda tråden på Nyhems småbruk är rena råvaror, som odlats utan konstgödsel eller växtskyddsmedel. På marknaden säljer Nyhemsborna både grönsaker och örter, och som en specialtet även thailändska grödor.

Försäljarlista

Intresserad av någon speciell produkt? Kolla försäljarlistan här.