Kemiönsaaren Taalintehdas ja lähialueet tarjoavat mahtavia ulkoilumahdollisuuksia ja upeita maisemia.
Masuunin alue
Vuonna 1686 Taalintehtaan perustaja, ruotsalainen rahamestari Daniel Faxell sai lupakirjan masuunin pystyttämiseksi Taalin kylään. Alueen ensimmäinen masuuni seisoi valmiina vuonna 1688. Edellytykset rautateollisuutta varten paikkakunnalla olivat hyvät. Oli luonnonsatama, jonne rautamalmi voitiin kuljettaa pääasiassa Ruotsista ja ympäröiviä metsiä voitiin polttaa puuhiileksi. Lisäksi masuunialueen yläpuolella oli kaksi pientä järveä, jotka antoivat tarvittavan vesivoiman niistä virtaavaan puroon. Vuosien kuluessa rautateollisuus kasvoi Taalintehtaalla ja 1860-luvulle tultaessa masuunin alue oli teollisen toiminnan ydin. Viimeinen alueella suljettu osasto oli mekaaninen verstas vuonna 1955. Enimmillään Taalintehtaan rautatehdas työllisti noin 1200 henkilöä 1970-luvun puolivälissä. Valitettavasti Taalintehtaan rautateollisuuden viimeiset osastot on lakkautettu 2010-luvulla.


Upeat satamat




Hamnområdet med kolugnarna
Ramsayn makasiinit, joita kansan suussa toisinaan kutsutaan Engelin makasiineiksi, koska ne edustavat selvää empirearkkitehtuuria arkkitehti C.L. Engelin tyyliin. Valitettavasti ei ole olemassa asiakirjatietoa, että Engel olisi suunnitellut makasiinit. Tänään rakennuksissa toimii mm. elokuvateatteri ja ravintola.
Tämän päivän Taalintehtaan vierassataman paikalla oli aikaisemmin laitureita, jonne alukset ja proomut tulivat purkamaan ennen kaikkea puutavaraa lähellä olevia hiiliuuneja varten. Tänään meillä on 11 säilynyttä hiiliuunia kuin menestyneen rautateollisuuden monumenttina.
Kauemmas sataman laituriin tulivat aikaisemmin saaristolaiset ja myivät mm. kalaa suoraan veneistä ruukin työntekijöille.

Bengtskärin majakka
Pohjoismaiden korkein majakka, Bengtskär, on yksi Saaristomeren suosituimmista nähtävyyksistä ja Suomen eteläisin matkakohde. Vuonna 1906 rakennettu ja vastikään kunnostettu majakka toivottaa matkailijat tervetulleiksi läheltä ja kaukaa. Bengtskär on Suomen eteläisin asuttu paikka. Saaristolaiskylä ja saari Rosala sijaitsee 18km Bengtskäristä pohjoiseen.
Bengtskärillä sijaitsevat:
- majakanvartijan talo
- pysyvä näyttely vuoden 1942 taistelusta
- vaihtuvia merellisiä näyttelyitä
- kappeli
- majakkaposti
- kahvila ja matkamuistomyymälä
- hotelli ja kokoustilat 24 hengelle
- tornin huipun valohuone, josta aukeaa huikea merinäköala
Bengtskärille pääsee risteilyillä Kasnäsista, Rosalasa sekä Hangosta. Keväisin Bengtskärin haahkaretket ovat upea kokemus. Saariston loistoreitti Kasnäsista Rosalan viikinkikeskuksen kautta Bengtskärin majakalle antavat upean kokemuksen Saaristomerestä, sen kulttuurista ja Saaristomeren kansallispuistosta. Syysretkellä Kasnäsista Bentskäriin pääsee kokemaan saariston upeata ja erilaista syksyä mahtavilla väreillä ja aikana jolloin luonto hengittää rauhaa ja mediaatiomaista hiljaisuutta.

Luontopolut
Rantakallioilta metsän siimeksiin, järvien ympäri ja pitkospuista pitkin soiden yli, laitumilta rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Koe henkeäsalpaavan kauniit näköalat, tarkkaile lintuja ja eläimiä, opi kiehtovasta luonnosta ja kulttuurihistoriasta. Haasta itsesi fyysisesti tai lähde vain pienelle virkistävälle kävelylle luonnon helmaan. Dramaattisen upeat saaristomaisemat ja metsien hämyinen tunnelma, kesän keskiyön aurinko ja talven tähtikirkkaat yöt takaavat unohtumattomia elämyksiä luonnon helmassa.
Merkattuja luontopolkuja, vaellusreittejä sekä kuntopolkuja löytyy niin pääsaarelta kuin lähialueen isommilta saarilta. Suomen jokamiehenoikeudet mahdollistavat myös patikoinnin merkattujen polkujen ulkopuolella.



Örön Linnakesaari
Örön linnake on ollut sotilasalue sadan vuoden ajan ja tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen rannikkopuolustuksen historiasta tsaarinajasta nykyaikaan.
Örön luonto ja historia ovat vertaansa vailla. Örön pääasialliset nähtävyydet ovat kasarmialueet, tykkipatterit sekä nykyaikaisemmat lähipuolustusasemat. Ulkoilureitit ja mukulakivitiet yhdistävät nähtävyyksiä. Jos et halua kävellä vaellusreiteillä, voit vuokrata polkupyörän. Retkien jälkeen on mukava nauttia saunan löylystä. Saaristo on erinomainen paikka harrastaa eri vapaa-ajan aktiviteetteja, riippumatta siitä haetko jännitystä tai rentoutumista.


https://www.visitkimitoon.fi/fi/
Söderlånvikin kartano
Söderlångvikin kartanolla on takanaan pitkä historia. Ensimmäinen maininta siitä löytyy vuodelta 1511. Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Amos Anderson (1878-1961) osti vuonna 1927 Söderlångvikin kartanon. Hän oli yksi aikansa merkittävimmistä liikemiehistä ja kulttuurimesenaateista. Söderlångvikin päärakennus on vuodesta 1965 toiminut Amos Andersonin henkilöhistoriaa esittelevänä museona, jonne on sijoitettu Andersonin yksityinen taidekokoelma. Kesäkauden aikana sekä museossa, että ravintola Café Söderlångvikissa on esillä vaihtuvat taidenäyttelyt. Kartanon toimintaan sisältyy omenapuutarhoja, metsätaloutta, ravintola-/kahvilatoimintaa, ryhmä-aktiviteetteja ja erilaisia tapahtumia. Söderlångvikin kartano on elävä kokonaisuus, joka hallinnoi arvokasta kulttuuriperintöä ja kehittää aktiivisesti uusia toimintamuotoja.