Hoppa till innehåll
Meny
September Open 9.9.2023
  • Hem
  • Lördags Program:
  • Press
  • För försäljare
  • Kontakt
  • Kolla in!
  • Karta och trafik
  • Suomi
  • Svenska
September Open 9.9.2023

Kolla in!

Kimitoöns Dalsbruk och de omgivande områdena erbjuder fantastiska utomhusmöjligheter och magnifik natur.

Masugnsområdet

År 1686 erhöll Dalsbruks grundare, den svenska myntmästaren Daniel Faxell, ett privilegiebrev för att uppföra en masugn i Dahls by. Den första masugnen på området stod färdig år 1688. Förutsättningarna för en järnindustri på orten var goda. Det fanns en naturlig hamn dit järnmalmen kunde transporteras i huvudsak från Sverige och den kringliggande skogen kunde kolas till träkol. Ytterligare låg två små träsk ovanom masugnsområdet som via en bäck gav den nödvändiga vattenkraften. Med åren växte järnindustrin i Dalsbruk och fram till 1860-talet var masugnsområdet kärnan i den industriella verksamheten. Den sista avdelningen på området som lades ner var mekaniska verkstaden år 1955. Som mest har Dalsbruks järnverk sysselsatte omkring 1200 personer i mitten av 1970-talet. Tyvärr har de sista avdelningarna av järnindustrin i Dalsbruk nedlagts på 2010-talet.


Hamnområdet med kolugnarna

Dalsbruks mest fotograferade område genom åren. De Ramsayska magasinen som i folkmun ibland kallas ”Engelska magasinen” eftersom de representerar en klart utpräglad empirearkitektur i arkitekt C.L.Engels stil. Tyvärr finns ingen dokumentation på att Engel skulle ha planerat magasinen. Idag finns bl.a. en biograf och en restaurang i byggnaderna.

Där vi idag har Dalsbruks gästhamn låg tidigare bryggor där fartyg och pråmar kunde ta iland och lossa framför allt ved till de närliggande kolugnarna. Idag har vi elva bevarade kolugnar som ett monument över en framgångsrik järnindustri. Längre in i hamnen lade tidigare skärgårdsbefolkningen till och sålde bl.a. fisk direkt från båtarna till bruksarbetarna.


Bengtskär fyr

Nordens högsta fyr, Bengtskär, har blivit en av Skärgårdshavets mest besökta sevärdheter. Fyrön är Finlands sydligaste bosatta plats och Finlands sydligaste besöksmål. 

Den majestetiska fyren som byggdes år 1906 hälsar nu resenärer från när och fjärran varmt välkomna.

På Bengtskär finns:

  • ett fyrvaktarhem
  • en permanent utställning om striden 1941
  • varierande maritima utställningar
  • kapell
  • fyrpost
  • café och souvernirshop
  • hotell- och mötesutrymmen för 24 personer
  • lyktrummet i tornets topp med en hisnande havsutsikt

Till Bengtskär kommer man med dagskryssning från Kasnäs, Rosala och Hangö. Ejderutfärderna till Bengtskär bjuder på en unik närkontakt med de hundratals ejderhonorna som med skydd av människan från havsörn och mink håller till på fyröns klippor. Sommartid ger Skärgårdens märkesrutt från Kasnäs via Rosala vikingacentrum till Bengtskär en fin heldags inblick i skärgårdsnatur- och kultur. Höstutfärderna till Bengtskär bjuder på en naturprakt med färger och ofta meditativ tystnad som avviker från sommarens energi i naturen.  


Natur

Från strandklippor till skogsdungar runt insjöar, från betesmark till bebyggda kulturlandskap eller längs med spångar över myrar. Upplev hisnande vackra vyer, beundra fåglar och djur, lär dig av den fascinerande naturen och om kulturhistoria. Utmana dig fysiskt eller ta endast en uppiggande promenad i naturens famn. De dramatiskt storartade skärgårdslandskapen och sagolika skogsstigarna, midnattssolen på sommaren och vinterns stjärnklara nätter garanterar oförglömliga upplevelser.  

Markerade naturstigar, vandringsled och motionsspår finns både på huvudön och på de andra öarna. Våra naturstigar hör till den absoluta toppen i Finland, och den finländska allemansrätten möjliggör vandring även utanför de markerade stigarna.


Örö kustfort

Örö kustfort har varit ett militärområde i hundra år och erbjuder ett intressant tvärsnitt av kustförsvarets historia från tsartid till nutid.  

Naturen och historien på Örö är utan like. De huvudsakliga sevärdheterna på Örö är kasernområdena, kanonbatterierna samt de modernare närförsvarsställningarna. Sevärheterna sammanlänkas av friluftsleder och kullerstensvägar. Ifall du inte vill gå runt vandringslederna, finns det cyklar att hyra, efter vilket det passar utmärkt med bastubad. Oavsett om du söker spänning eller avkoppling, är skärgården den perfekta platsen för möjlighet till olika fritidsaktiviteter.

https://www.visitkimitoon.fi/


Söderlångvik gård

Söderlångvik gårds historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Gården omnämns första gången redan år 1511. År 1927 köpte Hufvudstadsbladets chefredaktör Amos Anderson (1878-1961) gården. Han var en av sin tids mest framstående affärsmän och kulturmecenat. Söderlångvik gårds karaktärsbyggnad har sedan 1965 fungerat som ett personhistoriskt museum över Amos Andersons privata konstsamling. Under sommarsäsongen ordnar Söderlångviks museum tillfälliga utställningar i karaktärsbyggnaden och i restaurangen Café Söderlångvik. Verksamheten på gården består av äppelträdgårdar, skogsbruk, caféverksamhet och olika evenemang. Söderlångvik gård är en levande helhet, som förvaltar ett värdefullt kulturarv och aktivt utvecklar nya verksamhetsformer.

Söderlångvik gård | Museum, logi, restaurang & natur

September Open

September Open on järjestetty vuodesta 2013. Tapahtuma kerää kävijöitä vuosittain n. 7 000.

September Open har hållits sedan 2013. Evenemanget lockar cirka 7000 besökare per år.

 

 

Kyläyhdistys

Lefa Lindgren, Taalintehtaan Kyläyhdistys ry.

0400-345 321

Vi ses i September!

Ohjelmisto

Jaakko Nuotio, Rohan Tallit ay

041-442 4502

Nähdään syyskuussa!

©2023 September Open 9.9.2023 | Drivs med SuperbThemes och WordPress